W dniach 10-16 marca 2025 obchodzimy Światowy Tydzień Mózgu.
Dnia 13 marca centrum wydarzeń w naszej szkole stała się sala gimnastyczna. Uczniowie poznawali „brain food”, czyli jedzenie najlepiej odżywiające mózg. Mieli okazję potrenować swój mózg biorąc udział w zajęciach z tzw. gimnastyki umysłu, żonglując, kręcąc talerzami czy rozwiązując zagadki logiczne. Największą popularnością ( szczególnie wśród uczniów klas starszych) cieszył się stół ze zdrowymi przekąskami.
Uczniowie mieli okazję porozmawiać, zadawać pytania, dowiedzieć się, co jest ważne, by układ nerwowy działał prawidłowo.
Chętni uczniowie wzięli także udział w konkursie na najzdrowszą śniadaniówkę, która najlepiej odżywi mózg. Zwyciężyli : Róża Wieczorek, Radosław Nowacki i Michał Barczak. Cieszy fakt, że wielu uczniów w swoich śniadaniówkach ma owoce, warzywa, orzechy czy pieczywo pełnoziarniste.
Mamy nadzieję, że uczniowie zdobyli wiedzę i umiejętności, które wpłyną na podejmowanie świadomych działań dotyczących swojego zdrowia ( odżywianie, aktywność fizyczna i intelektualna, odpoczynek).