Młodzi dziennikarze w akcji

Młodzi dziennikarze z warsztatów dziennikarskich: „FAKTY ZE SZLAKU JANA III SOBIESKIEGO” przeprowadzili wywiad z panią Bożeną  Bartnik ze Spiczyna. Chcieli dowiedzieć się czy warto zakładać działalność gospodarczą i inwestować w turystykę na Szlaku Jana III Sobieskiego.

 

Jaką nazwę  nosi  Pani firma?

Firma „Odsiecz” Bożena Bartnik w Spiczynie. Jest to jednoosobowa firma. Założyłam ją 2 lata temu. Nazwa odwołuje się do historii  a dokładnie postaci króla Jana III Sobieskiego, który udał się pod  Wiedeń z odsieczą w roku 1683. Był on także przyjacielem Atanazego Miączyńskiego –pana na Zawieprzycach.

Czym się zajmuje pani firma i skąd pomysł na działalność?

Zajmuję się wypożyczaniem kajaków, rowerów, jak również gastronomią. Postawiłam na turystykę i rekreację.  Nasze okolice są malownicze i przyciągają turystów. Mamy dwie rzeki: Wieprz i Bystrzycę, na  których można organizować spływy kajakowe. Mamy także ciekawe trasy rowerowe. Prywatnie bardzo lubię jeździć rowerem, stąd moje upodobania pomogły mi w planowaniu firmy.

Czy lubi pani też gotować?

Uwielbiam. Postanowiłam karmić głodnych turystów, którzy będą u mnie wypożyczać kajaki i rowery.

Jakie danie lubi pani przygotowywać?

Lubię eksperymenty kulinarne. Dlatego potrafię z jednego przepisu przygotować 5 dań.

Czy zna pani kulinarne przepisy z XVII wieku?

Potrafię przygotować  potrawy, które pochodzą ze starych ksiąg zawierających stare receptury

np. gulasz bitewny, który jest moim ulubionym daniem,  paszteciki „pulchne szlachcianki” czy szczodraki. Są to dania bogate w przyprawy, zioła np. kardamon, cynamon.

Czy wg Pani można w naszej okolicy rozwinąć pomyślnie działalność gospodarczą ?

Na pewno. To są piękne okolice gdzie turyści lubią przyjeżdżać i trzeba im zaproponować ciekawe atrakcje. Trzeba dobrze rozreklamować swoją działalność. Przygotowuję właśnie stronę internetową. Ponadto dobra oferta sprawia, że ludzie przekazują sobie informacje „z ust do ust” i polecają. Świetną dla mnie reklamą jest udział w Majówce Historycznej w Zawieprzycach, gdzie oferuję XVII-wieczne smakołyki. Ponadto planuję ustawić punkt gastronomiczny w Kijanach. Uważam, że warto inwestować i zakładać swoje firmy na tym terenie.

Czy chciałaby Pani założyć restaurację?

To moje marzenie.

Dlaczego wg Pani warto zakładać firmę na Szlaku Jana III Sobieskiego?

Szlak posiada swoją markę, o którą można się starać. Zapewnia to  reklamę na szerszą skalę oraz pozwala nawiązać współpracę z innymi przedsiębiorcami.

Dziękujemy za wywiad.

Rozmowę przeprowadzili:

Jakub Jóźwiak, Paweł Dobrzyński, Wiktoria Wójcik, Kamila Słomka, Liwia Utykańska, Dawid Gajos, Jagoda Caban.

no images were found